HRAM SVETOG SAVE - Hoteli u Beogradu - Hotel Orasac Beograd i Orasac garni hotel Beograd

Hotel Orašac Garni ****

Hotel Orašac ***

Kalemegdan

Hram Svetog Save

Štark Arena

Ada Ciganlija

Skadarlija

Aerodrom N. Tesla

Beogradski Sajam

HRAM SVETOG SAVE

Pripreme za izgradnju jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu počele su davne 1894.godine. Hram je sagrađen na mestu gde su, prema predanju, a po naredbi Sinan-paše, 1594. godine, iz manastira Mileševa prenete mošti prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save i tu spaljene.

Gradnja je počela 1935. godine po projektu arhitekte Bogdana Nestorovića i arhitekte Aleksandra Deroka. Izgradnju je prekinuo početak II svetskog rata i bombardovanje Beograda. Došlo je vreme Titove komunističke Jugoslavije i Hram je morao da sačeka bolja vremena. Tek 1985. godine nastavljeni su radovi na izgradnji.

Unutrašnja visina Hrama, od poda do vrha kupole je 65 metara, a spoljna visina sa krstom je 79 metara. Hram ima tri horske galerije koje mogu da prime po 700 horista i galeriju vidikovca. U prizemlju i na galerijama Hrama može da se okupi 10.000 vernika. Ispod poda hrama izgrađene su riznica i kripta svetog Save, kao i grobna crkva svetog kneza Lazara. Živopisanje, koje tek predstoji, biće urađeno u tehnici mozaika. Predviđeno je da se u glanvoj kupoli nalazi ogroman mozaik Hrista Pantokratora. Izgradnja crkve je finansirana isključivo dobrovoljnim prilozima. Nedaleko od hrama je parohijski dom, a tu će se nalaziti i predviđena zgrada Patrijaršije.